De groep van de Clematis is een omvangrijke groep van klimplanten in diverse kleuren en types. In bijna elk seizoen bestaat er wel een Clematis soort die bloeit. De verzorgingswijze hangt echter af per soort Clematis en hun bloeiwijze. Men deelt ze onder in verschillende groepen.
Groep 1: voorjaarsbloeiende Clematis
Bij groep 1 is de bloei vroeg in het voorjaar (tussen januari en mei) op het oude hout. De snoei dient vooral om de plant terug in model te brengen of om veel te lange stengels terug in te korten. De snoei pas je toe na de bloei. Snoei in ieder geval niet in de winter of er zal geen bloei zijn. Het is niet nodig om jaarlijks te snoeien, om de 2 jaar is voldoende.
- winterbloeiende bosrank – Clematis cirrhosa
Het betreft een groenblijvende bosrank die bloeit tussen november en februari. Een ideale soort voor bestuivers zoals de hommel.
Enkele gekende cultivars: ‘Freckless’, ‘Jingle Bells’
- vroeg voorjaarsbloeiende bosrank – Clematis armandii
Een groenblijvende soort die het best gedijt in de zon / halfschaduw. Het is een snelgroeiende geurende soort die breed kan uitgroeien. De bloei komt tegelijkertijd met het uitlopen van het nieuwe bronskleurig blad.
Enkele gekende cultivars: ‘Apple Blossom’, ‘Snowdrift’
- bladverliezende alpenbosrank - Clematis alpina
Deze bladverliezende soort bloeit in april – mei en gedijt het best in de zon – halfschaduw.
Een cultivar: ‘Willy’
- bladverliezende bosrank: Clematis montana
Een bladverliezende Clematis die de voorkeur geeft aan de volle zon. De soort bloeit in mei-juni.
Enkele gekende cultivars: ‘Fragrant Spring’, ‘Grandiflora’, ‘Mayleen’, ‘Rubens’
Groep 2: (vroeg) zomerbloeiende Clematis
Bij groep 2 is de bloei naargelang de soort tussen mei en juni, en kan nogmaals bloeien in september. Het is de groep met de grootste bloemschermen en die een 2de bloei hebben naar het einde van de zomer toe. De eerste snoei pas je toe in maart en knip je terug tot op de grote knoppen. Na de eerste bloei kan je her en der wat terugsnoeien voor een 2de bloei te stimuleren. Merk je na verloop van tijd dat de groei terug valt, snoei in het voorjaar dan wel drastisch terug. Men bloeit dus deels op het oude hout en deels op het nieuwe hout.
Enkele gekende cultivars: Clematis ‘Hagley Hybrid’, Clematis ‘Jackmanii’, Clematis ‘Multi Blue’
Groep 3: (na) zomerbloeiende Clematis
Bij groep 3 is de bloei tussen juli en september/ oktober op de stengels die in het voorjaar groeien. Het is een groep die heel hard kan groeien en op tijd ingetoomd moet worden om in model te kunnen houden. In het vroege voorjaar, februari / begin maart, snoei de soort terug tot -+ 30 cm boven de grond. Dit vlak boven en tweede of derde paar ogen.
- laatbloeiende bosrank – Clematis viticella
Een bosrank die bloeit van juli tot september. De soort bloeit rijkelijk aan de snel groeiende scheuten van het huidige seizoen. Het is een soort die het vooral goed doet in een pot.
- laatbloeiende bosrank – Clematis tangutica
Een bloeier van juni tot oktober. De pluizige zaadhoofden geven na de bloei een extra sierwaarde.
De aanplant en standplaats
De meeste clematissen vragen een vruchtbare vochtige grond in de volle zon. Al zijn er een paar soorten die enigszins halfschaduw kunnen verdragen. Bij hele droge momenten in het voorjaar of in de zomer voorzie je (minstens) wekelijks een watergifte om goed te kunnen groeien.
Voorzie bij de standplaats een voldoende grote klimsteun. Er dient ook wat plaats te zijn tussen de muur of schutting en de klimsteun. Voorzie minimaal 20 cm, 30 cm is het meest ideale scenario. Clematis is niet zelfhechtend maar rankt zich eerder om de klimsteun heen. Direct na het planten van de clematis dien je bij het eerstvolgend voorjaar de plant terug te snoeien tot 30 cm boven de grond. Hierdoor zal de plant extra vertakking stimuleren.
Voorkom verwelkingsziekte:
Verwelkingsziekte is een courante ziekte bij de clematissen maar kan voorkomen worden door de plant dieper te planten dan dat de plant in de pot staat. Reken hiervoor 10 à 15 cm. Zo zal men sneller paar extra wortels vormen. Valt de plant dan toch ten prooi aan de verwelkingsziekte, snoei dan tot boven de grond terug.
Het garanderen van de bloei:
De juiste snoei is belangrijk om een bloei te kunnen garanderen. Maar het zijn ook planten met honger, en de bloei vergt veel energie van de plant. Voorzie jaarlijks wat organisch materiaal in de bodem. In de zomer kan men wekelijks een meststof voorzien met een hoog percentage kalium. DCM mix 2 (DCM MIX 2 7/6/12 ( 4 ) | Willaert Boomkwekerij) bevat een ideale dosering kalium en is geschikt om de bloei te bevorderen.