De herfst is van start gegaan! Gebruik de laatste zonnige dagen om de tuin winterklaar te brengen. Om zo het voorjaar van 2023 goed te starten.
Gazon
Verticuteer het gazon: breng lucht in de bodem en verwijder dood gras en mos.
Maaien: 1 maal per week / 1 maal per 14 dagen. Stel de maaibalk hoger, zo bouwt het gras reserve op en krijgt mos minder kansen om te ontwikkelen.
Bemesting: gebruik de DMC najaar gazon (herfstmeststof) om het gras af te harden voor de winter.
Bekalken doet men het best in oktober met DMC groenkalk of zeewierkalk. Deze meststof verhoogt de pH waardoor er minder mos en onkruid groeit en zorgt voor een donkergroene kleur van het gazon. Zit de pH waarde goed, dan hoeft men niet te bekalken. Een bodemtest kan uitsluitsel bieden. Let echter wel op met zuurminnende planten.
Mulchen: Bedek de kale bodem met een mulchlaag. Dit kan o.a. compost zijn maar ook ander organisch materiaal zoals blad en snoeiafval. Dit dient als natuurlijke voeding voor de planten en verhoogt het bodemleven. Andere voordelen: minder verdamping van de bodem in het voorjaar en beheersing van onkruid.
Is er geen voldoende mulch materiaal voor handen in de tuin? Geen nood! Er zijn voldoende natuurlijke alternatieven in onze webshop te vinden: Miscanthus bodemstrooisel, DCM castanea coverchips, DCM cacaodoppen, verschillende soorten schors van DCM en vlaslemen.
Bloembollen
Plant nu bloembollen die in het voorjaar bloeien. Denk hierbij aan boerenkrokussen, paaslelie’s, tulpen, sierui; blauwe druifjes, sneeuwklokjes, … De ideale plantdiepte is 2 keer de hoogte van de bol met de punt naar boven. Er zijn genoeg voorjaarsbloeiers voor handen.
Let wel op met sneeuwklokjes, winterakoniet, bosanemoon en kievitbloem! Plant deze zo snel mogelijk na de aankoop of bewaar ze in de juiste omstandigheden. Deze bloembollen zijn gevoelig voor uitdroging.
Kuipplanten
Denk bij kuipplanten aan zuiderse planten zoals Brugmansia of Oleander. Bouw de watergifte af en voorzie geen meststoffen meer. Een uitzondering hierop is een kaliummeststof die net zorgt voor de afrijping van de plant. Een geschikt product hiervoor is DCM VIVIKALI (hoog 20% kalium, laag 2% stikstof).
Wanneer er kans is op nachtvorst, zet de kuipplant binnen, in een schuur bijvoorbeeld. Wanneer het weer volledig omslaat, mogen de kuipplanten volledig binnen op een beschutte koele plaats en/ of gebruik een vlieshoes om de kroon te beschermen.
Najaar – en winterbloeiers
Ook tijdens de donkere maanden is er heel wat te beleven in de tuin. Heel wat planten zijn net op hun mooist in de herfst en winter door hun bloei of sierwaarde.
Herfst: verschillende soorten anemonen, asters, chrysanten en siergrassen, …
Winter: verschillende soorten kornoeljes voor de takken en de bloei, toverhazelaar, hazelaar, winterjasmijn, wintersierkers, helleborus …
Voor het terras kan men de zomerbloeiers vervangen door winterheide en besdragende planten aangevuld her en der met klimop voor een extra speels effect.
Groenblijvende planten zorgen voor de extra touch, denk hierbij aan Taxus, Elaeagnus, Polistychum,…
Moestuin
Tomatenplant: hangen er nog onrijpe vruchten aan de plant? Doe ze binnen in bakje en laat ze binnenhuis narijpen. Een banaan(schil) erbij leggen kan het rijpingsproces versnellen.
Serre: buiten wordt het te nat en te koud om goed te kunnen oogsten maar men kan het seizoen met een maand verlengen door onder glas te werken. Denk hierbij aan kervel, veldsla, spinasie of kropsla.
Buitenteelt: Zorg ervoor dat de laatste buitenteelten voor de eerste nachtvorst geoogst worden. Spitskool, rode kool, witte kool, bietjes en pompoen moeten op tijd binnen. Bewaar ze in kistjes binnen met vochtig zand op een donkere koele plek.
Resterende planten: verwijder overgebleven moestuinplanten zodat ze geen bron vormen voor schimmels en ziektes.
Winterjas: de percelen waar er geen groenbemester op groeit, dek je beter toe met een laag mulch om het bodemleven langer actief te houden en de waterinfiltratie tijdens de natte dagen te verbeteren. Een dikke mulchlaag zal ook erosie van de bodem beperken.
Snoeien
Snoei geen prairieplanten in zoals o.a. siergrassen! Ze vormen een fraai wintersilhouet. Nu wachten met snoeien beschermt de plant tegen invriezen. Dit taakje mag dus gerust wachten tot maart.
Bij de rozen kan men de loshangende takken inkorten zoals bij de rambler soorten. Bij de stamrozen met een zware kroon mag men deze tot de helft inkorten om takbreuk te voorkomen (herfststormen). Gebruik hiervoor een snoeischaar die geschikt is voor rozen en snijbloemen zoals de Felco 100. De juiste plant op de juist plaats toepassen wordt vaak uitgesproken. Dit geldt ook voor het juiste materiaal bij de juiste plant.
Bomen die gevoelig zijn aan bloeden mogen deze maand gesnoeid worden. Denk hierbij aan de notenboom maar ook aan de esdoorn. Snoei enkel de dode takken en / of beschadigde takken. Daarna niet meer en is het wachten tot juli. Gebruik hiervoor een snoeizaag Felco 621 voor een mooi zaagsnede. Gaat het om kleinere takken dan kan dit gerust met een standaard Felco 2 snoeischaar.
Vijver
Schoonmaken: Gebruik een vijverafdeknet om vallende bladeren uit het water te houden. Verwijder steeds afgestorven planten en eventuele algen uit de vijver. Zijn er grote problemen met algen, dan is de waterkwaliteit uit balans. Test de waterparameters om de oorzaak te achterhalen.
Voederen: Bij een wintertemperatuur van onder 6 graden celsius hoeft men de vissen niet meer te voederen.