In juni begint de zomer en dat is te zien aan de tuin. Bomen en heesters staan volop in blad, vaste planten, éénjarigen en rozen bloeien er lustig op los, sommigen geven een bijzondere aangename geur af in de tuin! De zon gaat pas laat onder zodat we heerlijk lang van de tuin kunnen genieten, maar het is nog niet het moment om te luilekkeren. Vooral de moestuin vraagt nu onze aandacht.
ONDERHOUD
- Verwijder het afgestorven blad van de voorjaarsbloembollen.
- Geef vaste planten die dat nodig hebben steun. Bind de stengels echter niet met bossen tegelijk bij elkaar
- Bind klimplanten nog eens goed aan, ze groeien nu heel snel. Geef de Clematis genoeg houvast om te voorkomen dat de ranken ineen strengelen. Verwijder het snelgroeiend ‘jongschot’ maw de jonge groeischeuten bij de Wisteria. Knip ze terug tot 10cm van de hoofdtak.
- Ondersteun pioenrozen net voor ze gaan bloeien met een plantring.
- Klimrozen moeten niet gesnoeid worden, laat ze vrij ontwikkelen en nieuwe scheuten vormen. Bind nieuwe scheuten wel aan om de plant meer steun te bieden.
- Rozen putten de grond waarin ze groeien vrij snel uit. Ze hebben dan ook behoefte aan mest waarin vooral sporenelementen en magnesium niet mogen ontbreken. Speciale rozenmest voldoet hieraan. Knip uitgebloeide rozen net boven het eerste vijftallige blad af, hier komen de nieuwe bloemen.
- Maak korte metten met planten die nog steeds geen teken van leven geven: verwijder ze en vervang ze door een fleurige nieuwe plant.
- Verplanten kan nog tot de langste dag (21 juni). Op een dagje zal het uiteraard niet komen, maar planten reageren op licht. Bij minder licht zijn ze minder actief en dus hebben ze minder kracht om zich te settelen op een nieuwe plaats.
- Leid een hoofdtak van een druivelaar langs de terrasoverkapping of veranda. Top zijscheuten steeds terug op twee bladeren.
- Geef niet elke dag een beetje water, maar een keer per week een flinke hoeveelheid. Planten ontwikkelen zo langere wortels waardoor ze ook dieper in de bodem water vinden. Planten in pot die vochtige grond nodig hebben komen met een watergift vaak niet aan hun trekken. Zet de potten op schotels en giet daar het water in. Giet na een regenbui het water uit sierpotten zonder afvoergaatjes. Geef planten die afgelopen weken de grond in zijn gegaan extra water. Leg eventueel een druppelslang aan bij een net geplante hagen of bomen. Geef bij voorkeur ‘s ochtends water. Zo vermijdt u dat het water aan de oppervlakte verdampt en het de wortels niet kan bereiken. Vermijd tevens water geven in de zon. Het vergrootglaseffect van water in de zon kan namelijk voor verbranding zorgen.
- Bedek de grond rond boompjes op stam in pot. Dit gaat snelle uitdroging van de grond tegen.
- Blijf onkruid voor. Het is maar een klein werkje als het frequent gedaan wordt. Zo zorgt u er tevens voor dat hardnekkige onkruiden weg zullen blijven. Wied voordat u de beregening aanzet. Het verwijderen van de wortel gaat het makkelijkste als de grond droog is.
- Controleer op ongedierte. Verzwakte planten kunnen sneller last krijgen van ongedierte. Ga regelmatig eens langs de planten en controleer of er zich geen ongedierte op genesteld heeft. Verhoog de diversiteit van planten in uw tuin om ongedierte te voorkomen. Tevens kunt u de tuin aantrekkelijk maken voor vogels die al graag eens een insect lusten.
- Graaf rond woekerende bamboesoorten een wortelbegrenzer in.
SNOEIEN
- De meeste Rhododendron soorten zijn in juni uitgebloeid. Om rijke bloei voor het komende jaar te garanderen, wordt aangeraden uitgebloeide bloemen weg te breken. Op deze manier wordt nieuwe zaadvorming voorkomen en zal de plant extra veel energie stoppen in de vorming van nieuwe bloemknoppen voor het komend jaar. Haal uitgebloeide bloem met een draaibeweging van de hand weg, zonder de jonge scheuten te beschadigen.
- Juni is de maand om kersen te snoeien, maar neem nooit zware takken weg.
- Snoei Delphinium na de eerste bloei terug, dan geniet u in de herfst nog een keer van hun pracht.
- Heesters en struiken die in het voorjaar of vóór 21 juni bloeien mogen meteen na de bloei worden gesnoeid. Voor hagen geldt: wacht het liefst tot de langste dag met snoeien. De sterke voorjaarsgroei is er daarna uit, zo hoeft u enkel nog eens te snoeien in de herfst. Eerder snoeien mag wel, maar levert extra snoeiwerk op. Snoei taxus- en buxushagen steeds bij bewolkt weer om bladverbranding te voorkomen.
- Let bij het snoeien van de hagen op vogelnestjes. Vaak krijgen vogels een tweede leg, waardoor een leeg nestje toch nog in gebruik kan zijn.
- Tussen juni en eind augustus is het tijd voor de zomersnoei van de Wisteria. Knip alle nieuwe zijtakken terug tot op 15 - 20 cm en haal overbodige takken weg.
- Dun te dicht op elkaar groeiende appels, peren en pruimen uit. Zo krijgen de resterende vruchten meer ruimte en kans om zich tot een mooie vrucht te ontwikkelen.
- Top Hydrangea ‘Annabelle’ en andere pluimhortensia’s begin juni, zo bloeien ze iets later met meer en kleinere bloemen die niet omvallen.
- Top Dahlia’s vooral aan het begin van hun groei een keer of twee. De stengels die niet zijn ingekort worden hoger en bloeien eerder. De stengels die wel zijn terug geknipt, maken eerst nog zijscheuten en vormen pas daarna knoppen. Deze stengels zullen dus later in bloei komen en bovendien lager blijven, waardoor ze ook minder snel omvallen.
- Snoei indien nodig de groenblijvende Viburnum tinus
- Kort uitgebloeide Clematis montana na de bloei eventueel wat bijknippen.
- Verwijder uitgebloeide bloemen van de Syringa.
- Knip de uitgebloeide bloemen van Delphinium, Alchemilla mollis, Nepeta en Geranium terug, zodat ze een tweede keer gaan bloeien
PLANTEN
De natuur staat flink in bloei, maar toch kan er ook in juni nog geplant worden.
- Is de tuin nog wat kaal? Dit is het moment om planten te kopen, want binnenkort is het misschien te warm.
- Plant een roos in volle bloei, als hij in pot gekweekt is kan dat perfect. Gebruik speciale rozengrond in het plantgat.
- In juni groeien zomerbloemen zelfs nog sneller door dan in mei, dus u kunt ze gerust nog planten. Vergeet niet dat er in potgrond maar voor zes weken voeding zit. Geef na de eerste zes weken zelfs wekelijks voeding, want zomerbloemen leveren een topprestatie.
- Vergeten zomerbollen te planten? Koop nu Allium, Camassia of Dahlia in pot en plant ze uit.
ZAAIEN
- In juni kunnen veel tweejarigen alvast gezaaid worden als voorbereiding op volgende zomer. Deze tweejarigen kunnen in het najaar in de border geplaatst worden. Tweejarigen die nu gezaaid kunnen worden zijn bijvoorbeeld Digitalis purpurea, Verbascum, Malva sylvestris, Dianthus barbatus, Alcea rosea en Erysimum cheiri.
- Zaai eenjarige zomerbloeiers op plekken waar bloembollen stonden, of andere plaatsen die vrijgekomen zijn
GAZON
- Afhankelijk van hoe snel jouw gras groeit maai je het best een à twee maal per week. Maai speelgazon op drie centimeter en siergazon op twee centimeter.
- Rij op warme dagen het gras niet te laag af om uitdroging te vermijden, stel de machine in droge perioden dus wat hoger af. Eenmaal maaien in de acht dagen is dan voldoende.
- Rij het gras eerder naar de avond toe af in plaats van ‘s morgens. Pas gemaaid gras droogt namelijk sneller uit en kan zo sneller geel beginnen uitslaan
- Het gazon heeft nu veel te verduren, zorg dus voor voldoende voeding. Maandelijks het gazon bemesten met gazonmest is aangeraden. Doe dat het liefst op een regenachtige dag of sproei direct na het strooien, de mest kan namelijk het gazon verbranden.
- Geef niet iedere dag water, om de drie tot vijf dagen is beter. Op deze manier dwingt u het gras dieper te wortelen en zal het niet zo gauw uitdrogen.
- Voor een mooi strakke grasrand spant u een koord laag langs de rand om daarna met een kantsteker het gras af te steken. De steker moet schuin de grond in.
VIJVER
- De watertemperatuur is nu precies goed om waterlelies te planten. Verwijder uitgebloeide lelies en gele bladeren regelmatig.
- Vul op warme dagen de vijver bij. Gebruik hiervoor enkel kraantjeswater, water uit de regenton is immers te zuur voor de vijver.
- Verwijder draadalgen regelmatig uit de vijver. Laat ze daarna eerst een aantal uren aan de kant liggen, zodat waterdiertjes de tijd hebben om te ontsnappen.
MOESTUIN
- Kalk de ramen van de serre.
- Geef maïsplanten regelmatig voeding, het zijn grote eters. Dit geldt ook voor tomaten, andijvie, pompoenen en courgettes. Bemest de tomaten met speciale tomatenmest.
- Oogst vroege aardappelen.
- Oogst rabarber vóór de langste dag.
- Oogst tuinbonen op tijd, zodat ze niet te groot worden.
- Leg stro onder de aardbeien om de vruchten droog te houden.
- Plant sla in potten en bakken.
- Plant bessenstruiken in de volle grond of in grote bakken.
- Plant paprika, tomaat, courgettes, pompoenen, maïs en andere koukleumen op een beschutte, zonnige plaats.
- Zaai buiten koolrabi, sperziebonen, doperwten, kapucijners, maïs, sla en spinazie.
- Bemest de moestuin met organische meststoffen. Dat kan tot augustus eens in de twee maanden.
- Laat een deel van de bieslook in bloei komen voor de bijtjes. Bij de rest de knoppen verwijderen, de bloei gaat immers ten koste van de smaak.
GENIETEN
Vergeet ook vooral niet te genieten van de tuin. Vooral de rozen en pioenen laten zich nu van hun mooiste kant zien.