Roeselare

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-20248:00 tot 11:45
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00

Oudsbergen

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-2024Gesloten
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden
U bent hier: > Tuinklussen in mei

Tuinklussen in mei

In mei is het tuinseizoen in volle gang. De tuincentra bieden nu volop keuze en iedereen lijkt wel aan de slag om zijn tuin weer mooi en kleurrijk te maken. Mei is dan ook een van de mooiste tuinmaanden.


ONDERHOUD

  • Verwijder nu afgestorven planten uit de border.
  • Zorg voor een aangepaste bemesting in perkjes/borders. Een teveel aan stikstof (N) stimuleert de bladgroei en niet de bloei. Bladluizen en andere zuigende insecten zijn echte N liefhebbers en dus nefast voor de tuin. Voor een uitbundige bloei is het gebruik van een kalkmeststof aangeraden. Let op ! Nooit bemesten bij droog en zonnig weer.
  • Maak het tuinmeubilair zomer-klaar. Reinig de meubelen en bescherm houten tuinmeubelen met een laagje olie of beits zodat ze niet vergrijzen door het weer.

VERMIJD ZAADVORMING

  • Onkruid gaat meteen na de bloei zaad vormen. Door het manueel verwijderen of door het gebruik van een schoffel kan je dit probleem verhinderen. Het gebruik van een mulchlaag in de vorm van schors of ander product zorgt ervoor dat het onkruid de kans niet krijgt om op te komen en met als extra troef dat de bodem niet te snel uitdroogt.

 

 

WERK SLAKKENWEREND

  • Bestrijd slakken, let vooral op bij Hosta’s en Dahlia’s. Kies voor ecologische korrels, leg ze niet op hoopjes maar strooi ze breed uit rondom de planten. Voor een heel seizoen zonder slakken strooit u vier keer om de twee weken een kleine hoeveelheid. Zo voorkomt u dat de slakken zich voortplanten. Bij planten in pot kunt u kopertape op de randen aanbrengen om de slakken op afstand te houden.

 

BESCHERM VRUCHTVORMING EN RIJPE VRUCHTEN TEGEN VOGELSCHADE

  • Bescherm vroege aardbeien, vogels zijn namelijk dol op de eerste rode vruchtjes in de tuin.

 

STOP AAN DE BUXUSMOT

  • Nu de temperatuur opnieuw stijgt, worden de rupsen van de buxusmot steeds actiever. Verwijder onmiddellijk rupsen wanneer u deze ziet. Eind mei - begin juni veranderen de rupsen immers in motten die op hun beurt weer eitjes leggen. Door de snelle voortplanting kunnen ze veel schade veroorzaken wanneer u niet onmiddellijk ingrijpt. Beperk de schade door de aangevreten en samengeklitte blaadjes steeds weg te knippen. Is uw Buxus onherstelbaar aangetast? Overweeg dan een alternatief.

 

BEGELEIDEN

  • Klimplanten hebben nood aan extra begeleiding of een terugkerende snoei (wegnemen van snel groeiende twijgen)
  • Zet stokken, plantensteunen en klimrekken bij hoge, fragiele planten voor onmiddellijk houvast.

  

WATERGIFT

Water geven doe je bij aanhoudende, langdurige droogte. Doe dit in de vroege morgen, zo vermijd je schimmelvorming.  Plantendelen moeten snel kunnen opdrogen. Gebruik hierbij regenwater dat de juiste temperatuur heeft. Sproei nooit met een harde straal direct op de planten. Als u het water als fijne nevel laat neerregenen, heeft het de tijd gehad om iets van de omgevingstemperatuur aan te nemen.

 

BLOEMBOLLEN

  • Laat je bloembollen voldoende afrijpen door het manueel verwijderen van de zaaddozen en het natuurlijk laten afsterven van het loof.
  • Ook zomerbollen en knollen, zoals Dahlia’s, kunnen nu geplant worden. Vanaf eind april/begin mei mogen de knollen direct in de grond worden geplant, maar u kunt ze ook eerst oppotten.

 

SNOEIEN

  • Vermijd een eerste lentescheerbeurt bij gemengde hagen. Vogels zijn aan het broeden en de bloei is een extraatje voor de bijen en vlinders.
  • Top de Fuchsia zodat de scheuten zich vertakken en de plant voller wordt.
  • Knip de uitgebloeide bloeistengels van de kerstroos.
  • Knip de uitgebloeide bloemen van sieruien af zodra ze beginnen te drogen.

Tip: Zet ze in een vaas, ze blijven maanden mooi.

  • Knip Buxus na half mei in vorm.
  • De meeste hagen kunnen in mei een eerste snoeibeurt genieten: Liguster, beukenhaag, laurierkers, Buxus, Taxus,… Op deze manier wordt een te sterke doorgroei voorkomen. Dan loopt u ook niet het gevaar dat u te diep knipt, wat bij coniferen funest is.
  • De Rododendron wordt altijd onmiddellijk na de bloei gesnoeid, dit is vaak halverwege mei. Snoei de tak boven een rozet van bladeren af, de struik kan dan goed terug groeien. Soms bloeit de plant het jaar na het snoeien niet, dit is niet erg, de plant zal volgend jaar weer bloeien.
  • Uitgebloeide vroegbloeiende heesters kunt u nu snoeien. Snoei bij soorten als Forsythia, Ribes en Spiraea ieder jaar enkele van de oudere takken weg. Zo verjongt u de struiken voortdurend en blijven ze ieder voorjaar schitterend bloeien.
  • Knip de uitgebloeide bloemtrossen van de sering af, dan bloeit hij volgend jaar nog mooier.

 

 

PLANTEN

  • Nu het weer steeds mooier wordt, willen veel mensen het terras opfleuren met kuipplanten. Van 11 tot en met 14 mei is het echter IJsheiligen en dan kan het ’s nachts nog vriezen. De kans is groot dat kuipplanten dat niet overleven. Plant ze dus na die periode, als de kans op nachtvorst is geweken. Heeft u kuipplanten laten overwinteren? Deze kunnen nu weer naar buiten. Zet ze echter niet onmiddellijk de hele dag in de volle zon, laat ze eerst even wennen aan de warmte en het licht.
  • Als er in bepaalde vaste planten nu nog geen leven zit, hebben ze de winter niet doorstaan. Vervang ze door nieuwe planten, tuincentra bieden nu volop keuze. Hou bij de selectie van de nieuwe planten rekening met de bij.
  • Tip: Wist u al dat u op onze plantengids kan filteren op planten die bijenlokkend zijn? Zo vindt u gemakkelijk planten die passen binnen uw droomtuin en draagt u onmiddellijk uw steentje bij! Tips en tricks omtrent bijenvriendelijke planten ontdekt u ook in de bijenkrant.
 
 
  • Rooi planten die weinig leven meer hebben op, steek of scheur de jonge randen eraf, plant die opnieuw in en gooi de oude harten weg.
  • Tot half mei kunt u nog wintergroene planten in de grond zetten.
  • Vanaf half mei kunt u verschillende gewassen in de moestuin planten. Denk aan paprika’s, aubergines, witte kool, spruiten en prei. Zorg ervoor dat u de grond goed voorbereid  op het planten. Gebruik compost en bodemverbeteraar voor groenten en kruiden. Plant de planten even diep als in het potje.
  • Plant kruiden zo zonnig en beschut mogelijk. De meeste keukenkruiden groeien ook prima in potten en bakken.

 

 

GAZON

Mei is een prima tijd om gras in te zaaien of gras zoden te leggen. Zorg ervoor dat u de grond goed voorbereid voordat u begint met zaaien/aanleggen van uw gazon.

Voorzie ook voor een reeds bestaand gazon voldoende verzorging door op tijd te mesten, sproeien en maaien. Een speelgazon moet wekelijks gemaaid worden, een sierseizoen om de vier à vijf dagen. Rij het echter niet te kort af zodat u mos geen kans geeft. Wordt er regen voorspeld, dan kunt u het gazon bemesten. Bemest nooit op warme/droge dagen, anders kan het gras verbranden.

Natuurlijk kan je ook altijd meedoen met de actie ‘Maai mei niet’.

In een langdurig droge periode kan een sproeibeurt noodzakelijk zijn. Sproei niet vaak, maar wel langdurig, zodat de grond echt goed nat wordt.



ZAAIEN

  • Zonnebloemen kunt u nu zaaien.
  • Zaai eenjarige klaprozen meteen op de goede plek, ze houden er niet van verplaatst te worden.
  • Zaai Spaanse vlag (Quamoclit lobata of Mina lobata) in bakjes binnenshuis. Plant de jonge planten in juni buiten op een zonnige plaats en voorzie een stevig klimrek. Deze eenjarige plant maakt ranken van meer dan drie meter, heeft mooi blad en krijgt geel-rode bloemen.
  • Zaai pompoen, courgette, augurk en komkommer in mei binnen.

 

DE VIJVER

Alles wat in de vijver kan groeien, bloeien en leven, mag er nu in.

  • Vissen worden door het warmere water opnieuw actief en mogen weer gevoerd worden. Geef niet te veel voedsel, de vissen moeten het voer binnen vijf minuten hebben opgegeten. Geeft u te veel, dan kan het gaan rotten, wat slecht is voor de waterkwaliteit.
  • Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver, zodat algen minder kans krijgen. Zorg er wel voor dat zeker tweederde van het wateroppervlak vrij van planten blijft. Bewegend water zal ook minder snel last hebben van overmatige algengroei.
  • Zet de pomp weer aan en voeg nieuwe bacteriën toe in de filter.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven