Roeselare

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-20248:00 tot 11:45
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00

Oudsbergen

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-2024Gesloten
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden
U bent hier: > Klimaatbomen

Klimaatbomen

Klimaatbomen

Wat zijn ze, waarom hebben we ze nodig en hoe passen we ze toe in de praktijk?

Steeds meer en meer beginnen we als maatschappij de effecten van de klimaatsverandering te voelen. Bekijken we het klimaatbeeld in West-Europa, dan merken we meer en meer hittegolven op, langere droogteperiodes, en als we dan onweders hebben zijn ze een stuk heviger dan vroeger. Dit in combinatie met de matige wintermaanden zorgt ervoor dat onze huidige bomen stress ervaren en hierdoor vatbaarder worden voor ziektes en parasieten.

Een duidelijk voorbeeld van die ziektes en parasieten is de letterzetter die vooral onze inheemse sparrensoorten teistert. Of de beuken die last beginnen krijgen van wortelrot of verbranding en hieraan doodgaan. Om er maar een paar op te noemen. Om de groene long van de planeet te beschermen moeten we dus sterk inzetten op alternatieve boomsoorten die deze stress aankunnen: de zogenoemde klimaatbomen.

Wat zijn klimaatbomen?

Klimaatbomen zijn een selectie bomen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst, denk maar aan de lange droogteperioden, de dagen van 40+°C en de natte winterperioden. Door deze bomen aan te planten hebben we gegarandeerd minder uitval van aanplantingen in de komende jaren.

Waarom zijn klimaatbomen belangrijk voor onze toekomst?

De groene long van onze planeet (verzameling van bomen, struiken, planten,…) staat in voor het behoud van ecosystemen, de zuurstofproductie, het tegengaan van erosie, de temperatuur stabiel houden,… Zodanig dat ook wij als mens overleven. We hebben er dus alle belang bij deze groene long te beschermen. Gezien bepaalde boomsoorten de effecten van de klimaatsverandering niet overleven moeten we dus alternatieven zoeken. Ons antwoord hierop is een brede selectie aan klimaatbomen.

Hoe passen we klimaatbomen toe in de praktijk?

Door de juiste bomen op de juiste standplaats te zetten vergroten we al sterk de slaagkans van de nieuwe aanplant. In onze selectie klimaatbomen geven we de specifieke eisen mee per soort. Zo zijn er soorten die specifiek beter gedijen op drogere gronden, en dit voor lange tijd volhouden. Maar zo zijn er ook soorten die langdurig nat kunnen staan en/of die tegen de hitte kunnen. Wij vertrouwen de landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen hierin en hopen hen te inspireren de juiste keuze te maken voor de projecten waar zij zich voor inzetten.

Soorten klimaatbomen

Droogtebestendige bomen

Gleditsia triacanthos ‘Skyline’
Koelreuteria paniculata
Quercus cerris

Bomen die overleven in sterke hitte

Celtis occidentalis
Koelreuteria paniculata
Quercus cerris

Natte voeten? Geen probleem voor deze bomen.

Acer rubrum
Alnus x spaethii ‘Spaeth’
Gleditsia triacanthos ‘Skyline’ (kortstondige overstroming)
Liquidambar styraciflua
Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’
Magnolia kobus (kortstondige overstroming)
(Quercus cerris)

Bomen die goed tegen luchtverontreiniging kunnen.

Acer rubrum
Acer x freemanii ‘Autumn Blaze’
Celtis occidentalis
Gleditsia triacanthos ‘Skyline’
Koelreuteria paniculata
Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’
Quercus cerris
Tilia cordata ‘Greenspire’
Heptacodium miconioides
Parrotia persica

Bespreking van enkele klimaatbomen

Acer rubrum 

Wie een niet al te grote boom zoekt die tegen wat nattigheid kan en die een mooie herfstverkleuring heeft doet er goed aan een kijkje te nemen naar de Acer rubrum. Deze boom met een kegelvormige / ronde kruin kan namelijk vrij goed tegen overstromingen voor langere periodes. Vandaar dat we de boom opnemen in de lijst van klimaatbomen. Hij heeft een prachtige oranje tot rode herfstverkleuring waardoor hij in de herfst gegarandeerd blikken vangt. Acer rubrum wordt zo’n 15-20 m hoog en 8-10m breed.

We raden aan deze soort aan te planten op een niet te kalkrijke, vruchtbare bodem zodat hij goed kan gedijen. Indien deze eisen ingelost worden zal deze boom weinig tot geen last van ziektes hebben. Verder kan de boom ook vrij goed tegen luchtverontreiniging, waardoor hij ook in een stadsomgeving kan gedijen.

Acer x freemanii ‘Autumn Blaze’

Net als Acer rubrum staat Acer x freemanii ‘Autumn Blaze’ bekend voor zijn attractieve rode herfstverkleuring. Deze Esdoorn wordt zo’n 12-15m hoog en 8-10m breed. De kroon van deze boom is regelmatig van vertakking en heeft een breed piramidale vorm. Kenmerken voor deze soort zijn de frisgroene vijflobbige bladeren met grijze onderzijde.

Acer x freemanii ‘Autumn Blaze’ groeit op verschillende grondtypes zolang ze niet te kalkrijk zijn. Deze boom verdraagt heel goed luchtverontreiniging en heeft weinig last van ziektes.

 

Alnus spaethii

De Alnus spaethii is een middelgrote boom met een breedpiramidale halfopen kruin. Wegens zijn tolerantie tegen droogte, hitte, luchtverontreiniging, strooizout en (zee)wind is deze soort zeer geschikt om in stedelijke gebieden aan de kust toe te passen.

Deze boom heeft weinig eisen aan de bodem. Hij groeit zowel op zure bodems, als basische bodems en zowel op zware klei als op hele lichte zandgronden. Alnus spaethii is tevens een goede waardplant voor vogels waardoor hij ook zijn ecologisch nut bewijst.

 

Celtis occidentalis

De Celtis occidentalis, ook wel gekend als de Westerse netelboom of Zwepenboom is een kleine tot middelgrote boom die opvalt door zijn grijze bast met onregelmatige kurklijsten. De boom heeft een ronde halfopen kroon met onregelmatig groeiende takken. Deze boom vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika.

Celtis occidentalis wordt gezien als klimaatboom omdat hij weinig bodemeisen stelt en goed kan overleven op droge grond. Ook in de winter heeft hij weinig last omdat hij temperaturen tot om en bij de -34°c perfect aankan. Dit en het feit dat hij verharding goed kan verdragen zorgt ervoor dat Celtis occidentalis een goede boom is om toe te passen in zowel stedelijk gebied als landelijk gebied.

Celtis occidentalis is verder een goede bijen- en vlinderboom.

 

Gleditsia triacanthos ‘Skyline’

Een heel interessante soort onder de klimaatbomen is deze doornloze valse Christusdoorn. Deze boom zit in onze lijst vanwege zijn bestendigheid tegen lange droogteperiodes, verhardingen, kortstondige overstromingen, strooizout  en luchtverontreiniging. Deze cultivar kan hierdoor zeer goed geplaatst worden in de stedelijke omgeving, en zelfs op daktuinen. In volle grond kan hij tot 20 meter hoog groeien en 8-10 meter breed worden met een halfopen, eironde kruin.

Naast zijn bestendigheid tegen allerhande klimaatsomstandigheden is deze boom ook een grote waardplant voor bijen, waardoor hij zeker aan te raden is om toe te passen in de meeste openbare werken.

 

Heptacodium miconioides



Deze prachtige bladverliezende heester staat in onze lijst vanwege zijn tolerantie tegen luchtvervuiling en zeewind. Deze sierheester wordt zo’n 3 tot 4 m hoog en 2-3 m breed. De Heptacodium verlangt een standplaats in de zon / halfschaduw en groeit op iedere zure, kalkrijke, neutrale, voedzame en goed doorlatende bodem.


Heptacodium miconioides valt op door zijn opvallende zoetgeurende, rozerode bloemen. Verder is deze soort een heel goede vlinderplant. 

 

Koelreuteria paniculata

De Koelreuteria paniculata is een kleinere boomsoort. Hij wordt zo’n 6-8 m hoog en 3-4 meter breed, waardoor hij in de kleinere privétuin ook goed kan toegepast worden. Hij valt op door zijn ietwat ‘opgeblazen’ peulvruchten. Vandaar dat hij ook wel de blaasjesboom of lampionboom wordt genoemd.

Deze boom staat in de klimaatbomenlijst vanwege zijn hoge bestendigheid tegen luchtverontreiniging, hitte, lange droogteperiodes en wind (geen zeewind). Koelreuteria paniculata groeit op praktisch iedere bodem in de volle zon. Op voorwaarde dat die bodem niet te nat is. Deze boom is goed ziekteresistent.

 

Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua (amberboom, vloeibaar amber) deze hoge bladverliezende boom met zijn brede piramidale vorm dankt zijn naam aan het gomhars(amber) dat uit zijn bast gewonnen wordt. De bladeren zijn donkergroen, handvormig met 5 tot 7 lobben , puntig en ingesneden en verkleuren fabuleus in de herfst naar oranje, donker karmijnrood, tot bijna paars. In september verschijnen gehoornde stekelige vruchtjes aan lange stelen.


De Liquidambar houdt van een zonnige standplaats, neutrale tot zure grond. De boom kan goed tegen natte voeten, kan goed tegen de vrieskou en is zeer resistent tegen ziektes. Door zijn oppervlakkige wortels kan hij wel minder goed tegen strooizout en wind. Bovendien is de gewone Liquidambar styraciflua eveneens gevoelig voor ozon pollutie.

 

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’



Een soort die heel goed kan tegen ons soms onvoorspelbaar klimaat is deze Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’. Vooral tegen de koude, hevige regenval en overstromingen is deze cultivar zeer goed bestand. Ook luchtverontreiniging is geen probleem, waardoor de ‘Worplesdon’ ook in de stedelijke omgeving kan gebruikt worden.

De boom wordt voornamelijk gebruikt in laanbeplantingen, pleinen, parken, begraafplaatsen en grote tuinen. Getypeerd wordt hij door zijn oranje-rode herfstverkleuring en handvormig gelobde bladeren. De boom groeit met een doorgaande rechte stam, met een smal piramidaal gevormde kroon. Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ wordt zo’n 12 tot 15 meter hoog.

 

Magnolia kobus

Magnolia kobus is een boom van 8-12 m hoog met een breed eironde, halfopen tot gesloten kroon. Het blad is omgekeerd eirond, groen en 6-15 cm groot. Het blad kleurt in de herfst geel. Na de winter, vooraleer de bladeren zich terug ontwikkelen bloeit de Magnolia kobus rijkelijk met witte bloemen met een doorsnede van circa 10 cm.

Magnolia kobus kan goed tegen verharding en is bestand tegen korte overstromingen. Deze boom heeft verder geen eisen naar de bodem toe.

 

Parrotia persica



De Parrotia persica is een bijzondere sierheester/boom uit de toverhazelaarfamilie. Deze plant verkleurt prachtig rood/geel/oranje in de herfst en bloeit van januari tot maart met kleine, hamamelisachtige rode bloemen op het naakte hout. Parrotia wordt na verloop van tijd zo’n 4 tot 8m hoog en 4 tot 8m breed.

De reden dat deze sierheester bij ons in de lijst staat is omdat hij luchtverontreiniging tolerant is, goed ziekteresistent is en op praktisch iedere goed doorlatende, vruchtbare grond gedijt. Hiernaast is deze heester ook nog eens zeer goed ziekteresistent en zeer onderhoudsarm. Hierdoor is deze struik perfect toe te passen in openbaar groen en privétuinen. 

 

Quercus cerris

De Quercus cerris, ofwel Turkse eik is een Eikensoort die van nature voorkomt in zuidwest-Azië en zuid en midden Europa. De boom wordt zo’n 20-25m hoog en heeft een donkergrijze, ruw ondiep gegroefde schors. De kroonstructuur is halfopen ovaal en zo’n 10-15m breed.

Quercus cerris is een klimaatboom omdat hij geen eisen stelt aan de bodem, goed tegen verharding kan en (zee)wind tolerant is. Wegens zijn tolerantie tegen luchtverontreiniging en zijn ziekteresistentie is deze soort ideaal toepasbaar in de stedelijke omgeving.

Deze boom is verder ook een goede waardplant/voedselplant voor kleine zoogdieren.





Op zoek naar goede klimaatbomen? Bestel ze via onze webshop.

 

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven