Roeselare

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-20248:00 tot 11:45
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00

Oudsbergen

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-2024Gesloten
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden

Bomen met speciale winterkenmerken

Koning winter staat weer voor de deur. De temperatuur zakt, de sapstroom in de bomen valt stil en de meeste bomen verliezen met het vallen van de bladeren hun schoonheid. Maar er zijn ook bomen die in de winter hun ware schoonheid tonen. Tijd om een aantal van die soorten van dichterbij te bekijken.


Acer griseum

De Acer griseum valt op vanwege zijn sterk afbladerende bast. Het voelt aan als papier, vandaar ook de Nederlandse naam papieresdoorn. De bast is kaneelbruin van kleur, waardoor hij als meerstammige solitair gecombineerd met een wintergroene bodembedekker extra in de aandacht wordt gezet gedurende de wintermaanden. In de herfst hebben de bladeren van deze boom ook een prachtig oranje kleur. Acer griseum houdt van licht zure, goed gedraineerde grond op een licht beschutte standplaats in de volle zon of halfschaduw.



Acer palmatum ‘Sangokaku’
Wie een ‘eyecatcher’ zoekt zal misschien al eens aan de Acer palmatum ‘Sangokaku’ gedacht hebben. Deze Esdoorn kenmerkt zich door zijn felrode takken die in de grauwgrijze winterperiode zeker de nodige hoeveelheid kleur aanbrengen in de tuin. Ook buiten de winter valt hij op door zijn roodgroene bladeren die in de herfst karmozijnrood verkleuren.  Acer palmatum ‘Sangokaku’ gedijt in lichte schaduw of halfschaduw op een beschutte standplaats. Deze solitair heeft bij voorkeur een vochthoudende lichtzure bodem.



Betula ermanii
De Betula ermanii is een hoge boom  van 15 - 30 m hoog. De nederlandse naam Goudberk haalt hij van zijn gele herfstkleur en geelwitte bast. Net zoals de papieresdoorn schilfert de bast af, alsof er vellen papier af komen. Vanwege zijn grote waarde voor vlinders is deze boom ook buiten de winter heel interessant om te hebben in de tuin. De Goudberk plaats je best op een open, zonnige standplaats in een normale vochthoudende bodem. Deze boom verdraagt geen verharding of te droge bodem.

Betula utilis var. ‘Doornbos’
Een andere opvallende berkensoort is de Betula utilis var. ‘Jacquemontii’. Hij valt op door zijn roomwitte afbladerende stam, die doorheen het jaar een decoratieve meerwaarde biedt aan de vele siertuinen waarin hij aangeplant staat. De boom is zeer goed bestand tegen de vorst en verdraagt halfverharding vrij goed. Een lichte standplaats geniet ook voor deze berkensoort de voorkeur. Net als Betula ermanii is deze soort een goede waardboom voor vlinders.



Pinus bungeana
Ook coniferen blijken wel eens interessante winterkenmerken te bieden. Zo heeft de Pinus bungeana een sierlijk gekleurde stam die doet denken aan de kleuren van camouflagekledij. Uniek kunnen we het zeker noemen met dit kleurenpallet. Wie Pinus bungeana wil aanplanten zorgt best voor een lichtrijke standplaats met een goed doorlatende, voedselrijke en zuur tot lichtzure bodem. Deze boom komt best tot zijn recht als solitair in parken, tuinen, begraafplaatsen,… Deze sierlijke Pinus verdraagt geen verharding.

Heptacodium miconioides
Heptacodium miconioides is een prachtige, nog vrij onbekende bladverliezende sierheester. Hij munt uit door zijn schitterende zoet geurende witte bloemhoofden die in kransen van 7 bloemen gerangschikt staan (hepta=7) en in de nazomer vlezig worden en kerserood verkleuren.

Zeer decoratieve plant met donkergroene elliptische bladeren, houdt van een zonnige standplaats, maar doet het ook behoorlijk in halfschaduw, al is de bloei dan iets minder rijk. Deze plant is zeer goed winterhard. Zijn schoonheid in de winter is de oudere bast die bruin tot geelbruin van kleur is en in lange stroken afschilfert.




Prunus maackii ‘Amber Beauty’

Deze middelgrote boom kenmerkt zich door zijn semi-transparante kruin en zijn opvallend goudbruin gekleurde, afbladerende bast en takken. Het blad is fijn getand, smal ovaal en heeft een spitse top. Deze decoratieve boom is een goede drachtboom voor bijen en een goede voedselboom voor vogels. Prunus ‘Maackii’ wordt vooral toegepast in straten, lanen, parken, pleinen en privétuinen.

Platanus x acerifolia
Deze grote bladverliezende boom herkennen we aan zijn hoog opgaande ronde vorm en grote, esdoornachtige lichtgroene bladeren. In de winter herkennen we hem het best aan zijn sierlijke, afschilferende bast. Deze Plataan bloeit in april en mei met onopvallende gele mannelijke bloemen en kleine rode vrouwelijke bloempjes, later in de herfst gevolgd door stekelige bolvormige bruine vruchten.

Prunus serrula
Een andere interessante soort Prunus is de Prunus serrula. Deze kleine boom herkennen we aan zijn roodbruine afbladerende bast. De boom heeft een ronde halfopen kroon met grillige groei en lancetvormige bladeren. Ook in de herfst is Prunus serrula een decoratieve boom vanwege de rode herfstkleur van de bladeren. Bloeien doet deze boom dan weer in de maanden april-mei met vrij onopvallende roomwitte bloemen.

De maximale hoogte van deze sierlijke boom bedraagt zo’n 6-8 m. Hij wordt vooral toegepast in lanen, straten, parken en tuinen. De Prunus serrula verdraagt slecht verharding.



Acer conspicuum ‘Red Flamingo’
Een kleinere soort Esdoorn is deze Acer conspicuum ‘Red Flamingo’. Hij is te herkennen aan de bont gekleurde bladeren met roze en witte tinten met groene vlekken. In de winter herkennen we hem dan weer aan zijn sierlijke rode takken. De Acer conspicuum ‘Red Flamingo groeit eerder compact tot een hoogte van maximaal 3 meter.

Qua standplaats verlangt deze Esdoorn een licht beschutte plek in de zon/halfschaduw in een goed gedraineerde, vochthoudende bodem. Deze kleine boom/struik wordt voornamelijk toegepast als architecturale plant of solitair in een klein stadspark of kleine tuin. Acer conspicuum ‘Red Flamingo’ vraagt weinig onderhoud.

Pseudocydonia sinensis
De Pseudocydonia sinensis, ook wel gekend als de chinese kweepeer, is een zeer decoratieve fruitboom afkomstig uit China. Zijn schors heeft een heel indrukwekkende tekening met grote oranje en gele vlekken onder de loskomende platen van de bast. Op volwassen hoogte wordt deze boom een 5 tot 6 m hoog en een 4 m breed. In de herfst verkleuren de bladeren van dit boompje ook nog eens mooi rood en verrast hij in april/mei met zijn roze bloei. Pseudocydonia sinensis is zeer winterhard maar verlangt een rijke, goed gedraineerde bodem op een standplaats in de zon.


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven