Roeselare

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-20248:00 tot 11:45
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00

Oudsbergen

Vrijdag22-11-20248:00 tot 18:00
Zaterdag23-11-2024Gesloten
Zondag24-11-2024Gesloten
Maandag25-11-20248:00 tot 18:00
Dinsdag26-11-20248:00 tot 18:00
Woensdag27-11-20248:00 tot 18:00
Donderdag28-11-20248:00 tot 18:00
Openingsuren Sluiten Vandaag open tot 18:00u Aanmelden

In de Moestuin van Willaert: Tuinkruiden [Deel II]

Tuinkruiden


De zomer staat voor de deur, het moestuinseizoen draait op volle toeren. Geen beter moment om enkele bijzondere plantensoorten in de kijker te zetten, en een aantal tips mee te geven voor een geslaagde oogst.

Enkele weken geleden gaven we al tekst en uitleg bij de kweek van een aantal klassieke tuinkruiden waaronder Rozemarijn, Salie en Peterselie. Zoals beloofd gaan we deze keer dieper in op enkele iets specifiekere, minder gekende kruiden. Deel twee van een fantastische oase van geuren en kleuren!

 

Ananassalie – Salvia elegans ‘Scarlet Pineapple’


Starten doen we met Ananassalie, dé koningin van de tuinkruiden in het najaar. De van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant bloeit immers vanaf eind oktober, en dit tot eind november.

Wil je garantie op een geslaagde oogst, dan is het sterk aan te raden gebruik te maken van gestekte planten. Hiervoor kan je terecht bij daartoe gespecialiseerde handelszaken. Zaaien kan zeker en vast ook, maar duurt erg lang.

In tegenstelling tot andere soorten salie is ananassalie wél vorstgevoelig. Neem bijgevolg de nodige maatregelen. Wil je de plant meerjarig kweken, dan is het uitermate belangrijk om in de winter voldoende beschutting te voorzien tegen de vrieskou. Eenmaal sterk genoeg, verplaats je de plant naar buiten. Ananassalie is ideaal voor teelt in pot, maar ook in volle grond is de plant heel decoratief. Tot slot nog een leuk weetje: Ananassalie mag je gerust een allemansvriend noemen. De plant schrikt immers heel wat schadelijke insecten af. Iets waar andere planten alleen maar goed bij kunnen varen.

Keukentip: Ananassalie is héél erg geschikt voor wild, varkensvlees en kaas. Verder kan je de bladeren gebruiken voor heerlijke salades, kruiden- en fruitinfusies of desserten.

 

Citroenverbena – Lippia citriodora

Citroenverbena: halfheester, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, meerjarig en een héérlijk intense geur. Aan troeven geen gebrek. Bovendien heeft de plant met zijn mooie witte bloemen héél wat decoratieve waarde. Kortom, een echte aanrader!

Inzake onderhoud en verzorging is Citroenverbena alvast geen erg lastige klant. Zorg voor voldoende zon en een kalkrijke bodem en je zal in je opzet slagen. Let wel op: Citroenverbena is niet winterhard. Het is daarom erg belangrijk de plant binnen te laten overwinteren. Dit op een koele, droge plaats. De nieuwe blaadjes verschijnen immers pas eind maart of zelfs begin april. Verder zorg je in de zomermaanden voor extra bemesting – in korrelvorm of door middel van vloeibare voeding

Keukentip: Verse blaadjes Citroenverbena zijn echte smaakmakers in fruitpudding, ijs, dipsauzen en vinaigrettes. Bovendien hebben ze een verzachtende werking bij keelpijn.

 

Oost-Indische kers – Tropaeolum majus

Net als voorganger Citroenverbena is ook de Oost-Indische kers een weinig veeleisend kruid. De rijkbloeiende, eenjarige slingerplant verkiest een plekje in de zon en is naar bodem toe weinig veeleisend. Planten kan op verschillende manieren: in bakken, potten, border, kuipen, etc.

Vooral de praktische waarde van dit kruid valt niet te overzien. Een erg decoratieve plant die in elke kruidentuin niet misstaat, dat in elk geval. Maar daarnaast heeft de Oost-Indische kers ook een belangrijke functie als lokplant én weringsplant. Zo trekt het kruid bladluizen aan, waardoor andere gewassen ervan gespaard blijven. Anderzijds weert ze de kaswittevlieg weg uit de groententuin. Een pak voordelen dus!

Keukentip: In de keuken kunnen zowel het blad, de bloem als de bloemknoppen worden gebruikt. Met een smaak die neigt naar waterkers vormen het blad en de bloemen een héérlijke toevoeging in salades. De bloemknoppen zijn dan weer uitstekende vervangers voor kappertjes.

 

Bronzen venkel – Foeniculum vulgare Bronze

Tot slot schenken we nog bijzondere aandacht aan bronzen venkel. Een meerjarige, winterharde plant met oorsprong in Azië en het Middellandse-Zeegebied. Voldoende zon en een goed doorlatende, vruchtbare grond behoren tot de succesformule voor het kweken van bronzen venkel. Voorzie wel de nodige ruimte.

De plant bereikt immers vlot twee meter in de zomermaanden.
Een bloeiende bronzen venkelplant trekt héél wat insecten aan. Iets wat meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt. Het is maar hoe je het bekijkt. Vast staat dat bij zonnig weer de plant vol met bijen, kevers, hommels,… zit. Voor insectenliefhebbers een uitgelezen kans om de insectenfauna in kaart te brengen. Verder zorgen de vele nuttige insecten voor de nodige bestuiving en houden ze minder gewenste gasten zoals bladluizen op afstand. Win, win, win!

Keukentip: Bronzen venkel wordt gekenmerkt door een sterk aromatisch blad. Fijngesnipperd kan het blad toegevoegd worden aan tal van bereidingen met gestoofde groenten, gegrilde vis, vis- en roomsauzen, noem maar op!


Wil je zelf aan de slag gaan, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren of kom gerust even langs. Boomkwekerij Willaert beschikt over een groot assortiment kruiden. We helpen je graag bij een succesvolle oogst!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Inschrijven